Debat og politik

Et stærkt forsvar er nødvendigt for at forsvare vores frihed

Af Lars Christian Lilleholt, Venstre

Medlem af Folketinget, Fyns Storkreds

Danmark står i en alvorlig potentiel sikkerhedspolitisk situation. Putin har bragt krigen tilbage i Europa. Afghanistan er igen faldet i hænderne på mørke kræfter. Store dele af Afrika og Mellemøsten er fortsat ustabilt, og der er ikke udsigt til en forbedring indenfor en overskuelig tidshorisont.

Truslerne mod Danmarks sikkerhed og tryghed er mange – og forskelligartede.

I Danmark skal vi opruste vores eget forsvar. Putin skal vide, at vi mener det alvorligt. Og vores allierede skal vide, at vi mener det alvorligt.

Derfor er det mig også helt ubegribeligt, at vi ikke er kommet i gang med at forhandle et nyt forsvarsforlig. Hvad venter vi på? Jeg troede, vi lavede en aftale om det for et halvt år siden med det nationale kompromis.

Det er et svigt af ånden og samarbejdet i det nationale kompromis. Og det er en gave til Putin, at regeringen sidder på hænderne. Derfor vil en ny borgerlig regering indkalde til forhandlinger hurtigst muligt. Vi har ikke mere tid at spilde.

Vores forsvar halter bagud, og vi skuffer vores allierede, hvis vi ikke tager vores del af ansvaret på os – og bidrager til fællesskabet. Men det udsætter også os selv for en sikkerhedsrisiko, at vi ikke er i stand til at forsvare os selv og vores frihed. Senest har vi set det med eksplosionerne på gasrørledningerne i Østersøen, russiske fregatter ud for Ålbæk Bugt og den altoverskyggende militære trussel fra Putin.

Vi skal være i stand til at operere mere effektivt i vores nærområde i eksempelvis Østersøen, som de seneste eksplosioner vi har set, virkelig understreger. Og vi bliver nødt til at være mere militært tilstede og øge vores kapacitet i Arktis og Nordatlanten. De større geostrategiske interesser fra udlandet netop dér gør, at vi risikerer at miste grebet om regionen, hvis ikke vi engagerer os. I Venstre vil vi også have udviklet vores cyberforsvar. Som et lille, men stærkt land, skal vi følge med udviklingen af nye teknologier, og styrke vores sikkerhed markant.

Midlerne er afsat. Udfordringerne er mange. Truslerne er kendte. Vi har brug for et styrket forsvar – for det handler om vores frihed.

Kommentarer