Debat og politik

Flertal af danskerne ønsker advokatvurdering i minksagen

Ifølge Minkkommissionen blev Mette Frederiksen ikke på forhånd advaret om, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink, men kommissionen har ikke taget stilling til, om statsministeren har udvist grov uagtsomhed i sagen. Det ønsker et flertal af danskerne, at en uvildig advokatvurdering skal belyse.

Af Jan Hagsholm

Ansv. Redaktør, Danmarks Netaviser

Fem dage efter Granskningskommissionen aflagde sin rapport om myndigheders og ministres handlinger og involvering i beslutningen om aflivning af alle mink i Danmark, blev det den 5. juli besluttet, af et flertal i Folketinget bestående af Enhedslisten, De Radikale, SF og Socialdemokratiet, at Statsminister Mette Frederiksen (S) og tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) hver skulle have en næse.

Dermed var der ikke flertal for at iværksætte en uvildig advokatvurdering af det politiske ansvar i sagen. Politisk ordfører for Socialdemokratiet Rasmus Stoklund sagde umiddelbart efterfølgende, at han betragter det som en afslutning på minksagen.

Danskerne vil det anderledes

I en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten svarer 55,7 procent af de adspurgte ja til, at Folketinget skal få udarbejdet en advokatvurdering af, hvorvidt ministre har handlet groft uagtsomt i minksagen, og om de dermed kan straffes for brud på ministeransvarlighedsloven ved en rigsretssag. Kun en tredjedel, præcist 33,5 procent svarer nej, mens 11 procent svarer ved ikke.

Ser man på, hvem der ønsker advokaterne på banen, så er de blå vælgere i klar overvægt. Men mere overraskende er det måske, at der også er et betydeligt mindretal blandt de røde vælgere, som ønsker at gå den vej. Cirka en fjerdedel af de adspurgte, som vil stemme på enten S, SF, R eller EL, siger ja til en uvildig advokatvurdering, fremgår det af målingen i Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten har spurgt fungerende politisk ordfører, Jens Joel om den nye måling kan få Regeringen til at ændre holdning.

– Minksagen er allerede grundigt belyst af den uafhængige granskningskommission, der slog fast, at statsministeren ikke var vidende om den manglende lovhjemmel, og at hun har talt sandt over for Folketinget, skriver Jens Joel, i en kommentar.

De Radikales ordfører Katrine Robsøe skriver i en sms, at De Radikale »efter at have rådført os med en række eksperter« har besluttet, at der ikke er basis for en rigsretssag mod Mette Frederiksen, og at advokaterne blot vil lave en »gennemgang af det allerede undersøgte.«

Læs hele artiklen i JP her

Kommentarer