Debat og politik

Nyt partnerskab mod ensomhed: Vi kan ikke tie ensomhed ihjel!

Af Marlene Ambo-Rasmussen, Venstre

Medlem af Folketinget, Fyns Storkreds

Prisen for ensomhed er høj – ikke bare for den enkelte, men for os alle som samfund. Det gælder især på
den lange bane, hvor undersøgelser har vist, at langvarig ensomhed skader vores fysiske og psykiske helbred så alvorligt, at ensomhed kan forkorte livet helt op til seks måneder.

Omtrent én ud af otte danskere har i dag tegn på svær ensomhed.

Det er en stigning på over 10 procent fra før corona. Allerhårdest ramt er børnene og de unge, hvor op mod hver fjerde føler sig ensom. Men også de ældre og udsatte borgere er i særlig risiko for at rammes af svær og langvarig ensomhed, der den dag i dag har medført, at én ud af seks ældre oplever svær ensomhed.

Og ikke nok med det, så koster ensomhed dyrt for samfundet. Eksperter vurderer den årlige regning på over otte milliarder kroner – en pris, der svarer til bygningen af to supersygehuse.

Det er et ganske alarmerende problem, som vi skal tage dybt alvorligt.

Derfor er jeg også ovenud lykkelig for, at et markant flertal af folketingets partier tilbage i efteråret indgik en aftale om ét af Venstres hovedfokusområder, nemlig en ny national ensomhedsstrategi.

Med strategien vil vi blandt andet sikre, at der indsamles viden og redskaber til at understøtte national indsatser, der tager fat om roden på problemerne i samarbejde med virksomheder, frontmedarbejdere, civilsamfund og andre instanser, som møder mennesker i ensomhed.

Det arbejde tager vi for alvor fat på nu. Sammen med min folketingskollega Birgitte Vind (S) er jeg blevet sat i spidsen for et nyt tværpolitisk samarbejde mod ensomhed.

Det er en opgave, som jeg går til med dyb alvorlig og med stor ydmyghed. Fordi jeg ved, at ensomhed ikke løses med et snuptag-løsninger på Christiansborg. Det vil kræve enormt stort engagement fra alle gode kræfter ude i civilsamfundet, hvis vi skal det her massive problem til livs.

Som medformand i partnerskabet ser jeg frem til at komme i gang med det vigtige arbejde, hvor vi i den kommende tid skal udvikle og kvalificere løsningsforslag i tæt samarbejde med fagfolk, organisationer og borgere.

Kommentarer