Samfund

Tour de France i Jylland bliver en trafikal joker

Tredje etape kan meget vel ende i massespurt, og målområdet i Sønderborg forventes derfor at være pakket med mennesker. Foto: Vejdirektoratet

Søndag den 3. juli kører Tour de France-rytterne fra Vejle til Sønderborg, og dermed er det Jyllands tur til at stifte bekendtskab med de trafikale følger af verdens største cykelløb. Vejdirektoratet råder tilskuere til cykelløbet til at stå tidligt op og tage afsted i god tid.

Når spændte cykelfans søndag den 3. juli gør sig klar til den tredje etape af Tour de France på dansk jord, har de formentlig allerede en god idé om, hvad der venter dem ude på vejene.

Efter at have forceret Sjælland og Fyn er rytterne og Tour-karavanen nået til Jylland, og ligesom på de to foregående etaper vil det medføre store trafikale udfordringer.

Hele vejen langs ruten fra Vejle til Sønderborg er der spærrede veje, og allerede fra de tidlige morgentimer vil det strømme med biler mod Tour-ruten fra nord, syd, øst og vest.

–Set med trafikale øjne er tredje etape lidt af en joker. Det er eksempelvis enormt svært at forudsige, om der er mange tyskere, som har sat søndagen af til at tage nordpå for at se cykelløb, og hvor mange tilskuere der satser på at se cykelløbet langs ruten eller i start- og målbyen. Der kan dog ikke være nogen tvivl om, at der kommer tryk på vejene, for søndag er samtidig en stor rejsedag for alle dem, som er på vej på ferie, og nogle af de ferierejsende har måske endda flyttet deres afrejse til søndag på grund af lukningen af Storebæltsbroen i morgen mellem kl. 13.00 og 18.00, hvor motorvejene til broen bliver spærret allerede fra kl. 12.30, siger Charlotte Vithen, områdechef ved Vejdirektoratet.

For tilskuere, der drømmer om at se feltet køre forbi fra det helt rigtige sted langs ruten, gælder det om at køre afsted i god tid, og man må meget gerne booke en parkeringsplads på forhånd i et af de parkeringsområder, som kommunerne har taget initiativ til.

Pres på motorveje og Billund Lufthavn

Selvom motorvejene ikke bliver direkte påvirket af Tour de France søndag den 3. juli, så forventer Vejdirektoratet et øget pres på vejene og risiko for kødannelser, hvor der især kan blive pres på Fynske Motorvej, motorvejene i Trekantområdet og ved Vejlefjordbroen.

Hvis man bor i Jylland og skal køre sydpå over grænsen til Tyskland, så anbefaler Vejdirektoratet, at man kører enten i dag eller lørdag, så man undgår den tætte trafik i Sønderjylland søndag. Alternativt skal man vente med at pakke bilen og køre mandag.

– For tilskuere i bil kan turen til og fra Tour-ruten blive ekstra lang, og især i Vejle og Sønderborg bør man stille vækkeuret tidligt, hvis man vil undgå kø. Vi opfordrer derfor til, at man tager toget eller overvejer samkørsel, hvis man kan. Det bliver en stor oplevelse for alle – især hvis man husker på at tage hensyn til hinanden ude på vejene, lyder det fra Charlotte Vithen.

Skal man flyve fra – eller hente venner og familie – Billund Lufthavn og kommer fra nord eller øst, så kør via E45 og Midtjyske Motorvej, hvor man kan køre fra ved frakørsel 8 Give Ø. og derefter følge rute 30 til Billund. Kommer man fra syd, så skal man via Esbjerg Motorvejen og køre fra ved frakørsel 66 Lunderskov og via Kragelund og Frederikshåb til Billund.

En stor del af Vejle og Vejle Ådal er desuden spærret for trafik i tidsrummet fra kl. 08.00 til 15.30 om søndagen.

Vejdirektoratet opfordrer både tilskuere til Touren og øvrige trafikanter til at sætte ekstra tid af til deres rejse og følge Vejdirektoratets trafikråd på dagen.

Læs mere om trafikken på Trafikinfo.dk

Gode råd til trafikanter  

For tilskuere til 3. etape mellem Vejle og Sønderborg søndag den 3. juli: 

 • Planlæg, hvor du vil se løbet på letourcph.dk.
 • Find ud af, hvordan du kommer derhen, og hvor du kan parkere. Book din parkering på forhånd, hvis du kan.
 • Sæt ekstra rejsetid af, da der vil være kø.
 • Hold god afstand og vær tålmodig.
 • Hav mad, snacks og drikke med i bilen – og husk underholdning til børnene.
 • Søg aktuel trafikinformation på trafikinfo.dk, før du kører.
 • Hold dig orienteret og hør DR P4 Trafik, mens du kører.
 • Overvej samkørsel og kollektiv trafik, hvis det er en mulighed.

For øvrige trafikanter søndag den 3. juli: 

Undgå kørsel i de områder, hvor Vejdirektoratet forventer meget trafik.

 • Tager du alligevel ud at køre søndag den 3. juli, så undersøg på forhånd, hvor der er spærret og planlæg din tur på trafikinfo.dk.
 • Forvent forlænget rejsetid og kør i god tid, da der vil være kø.
 • Hold god afstand og vær tålmodig.
 • Hav mad, snacks og drikke med i bilen – og husk underholdning til børnene.
 • Søg aktuel trafikinformation på trafikinfo.dk, før du kører.
 • Hold dig orienteret og hør DR P4 Trafik, mens du kører.
 • Tag kollektiv trafik, hvis du kan – og tjek Rejseplanen, inden du tager afsted.

På Vejdirektoratets trafikkort kan man altid holde sig opdateret om den aktuelle trafiksituation og få viden om restriktioner for trafikken, konkrete vejarbejder og øvrige trafikmeldinger.

Læs mere om Tour de France og ruten hos Grand Départ

Læs mere om trafikken på Trafikinfo.dk

Læs mere om Tour de France i Danmark

Kommentarer